Norsk Stabijhoun Klubb, Jarveien 4c. 7072 Heimdal leder@stabijhoun.no

Spesialutstilling for stabyhoun Lillestrøm 4. september 2015

Dommerrapport fra Wenche Eikeseth

Det var en stor glede å dømme klubbens spesialutstilling på Lillestrøm i forbindelse med Europautstillingen 2015. Jeg har riktignok dømt rasen noen ganger – også i Nederland – men en påmelding med 51 voksne og seks valper var fantastisk – og må være rekord!

Det var et utmerket arrangement, med mange flotte premier, og mine dyktige ringhjelpere Elisabeth Eriksen som ringsekretær og Marie-Elena Rui som skriver gjorde en flott jobb. Klubben ønsket kritikker og på grunn av alle de utenlandske utstillerne ble det gjort på engelsk, noe som fungerte helt utmerket. Vi hadde riktignok bare fire timer til rådighet, så kritikkene ble kanskje litt kortere enn ønsket. Stemningen rundt ringen var hele tiden god, med hyggelig applaus under klassefinalene. At vi til og med fikk besøk av statsministeren med følge gjorde ikke stemningen rundt ringen mindre entusiastisk!

Et lite sukk fra dommeren (og her kan jeg inkludere alle dommere) når det gjelder foring i ringen. Alle hunder kan stå og gå uten å bli tilbudt mat i ringen!!! All maten som tilbys eller som kastes rundt gjør faktisk vondt verre, for hundene blir forvirret eller så opptatt av maten at de oppfører seg unormalt. Denne gangen ble jeg også glefset etter av en hund som trodde jeg skulle ta fra den pølsebiten da jeg skulle se bittet – og hunden måtte derfor diskvalifiseres. Bevegelsene blir også dårlige, når hunden hopper eller løper rundt med høye forbensbevegelser hjelper ikke det på premieringen. Gi dem heller godbiten når de kommer ut av ringen etter god oppførsel!

FCI kom med ny standard for stabyhoun i 2015. Den er ikke så mye endret fra den gamle standarden, men det poengteres bedre at rasen er kort rektangulær (kroppslengden litt lengre enn mankehøyden) og at brystkassen skal rekke til albuen og avstanden fra bakken til albue er lik avstanden fra albue til skulderbladstopp. Dette stemmer jo veldig godt med rasens funksjon som en stående fuglehund. Og som en jakthund som skal kunne arbeide i lange økter i dager etter hverandre, setter det store krav til god anatomi og god helse. Velbyggete hunder holder lengre, får mindre slitasjeskader og er til større glede for sine eiere!

Mine seks valper var alle meget lovende, den sju måneder gamle Stabykrokens Believe in Helena var særdeles lovende, sjarmerte dommeren og ble beste valp!

Med et par unntak hadde jeg trivelige og nervefaste hunder i ringen. Noen hadde litt for høyt båret hale, et par hadde også halen ringlet over ryggen som i henhold til standarden er en stor feil. Det var for øvrig flere hunder som nok var litt i lengste laget i kroppen, og andre litt for lavstillete. Jeg hadde for øvrig mange gode hunder i ringen, især i de store championklassene!

Mine to vinnende hunder – Trazzeltazz Artax of Zony (BIR) og Nadites Ninna (BIM) var begge velbyggete og velgående hunder med godt kjønnspreg. Min BIR veteran (som også ble 2. beste tispe) på åtte år, Aja, imponerte med effektive bevegelser og et meget godt eksteriør. Runner up var den ti år gamle maskuline Næssgårdens Always Action Ahead.

Igjen mange takk for en særdeles hyggelig og trivelig utstilling!