Norsk Stabijhoun Klubb, Jarveien 4c. 7072 Heimdal leder@stabijhoun.no

Stabijhoun og Norsk Stabijhoun Klubb (NoSK)

313Om Stabijhoun

Stabijhoun er en jakt-og gårdshund som er plassert i gruppe 7. Enkelte støter fugl, men flesteparten er nok bedre egnet til jakt på vilt. Ønsker du en hund til ettersøk er dette rasen for deg da den er meget spornøye og sporer i et behagelig tempo. Stabijhoun går for å være en allround, lettlært hund som kan brukes til det meste som agility, lydighet, bruks etc. De kan være ganske sta, så det gjelder å være kreativ for å finne ut hva som motiverer til videre jobbing. Rasen er veldig godt egnet som familiehund når den i tillegg får arbeidsoppgaver. I og med at Stabijhoun tidligere ble brukt til muldvarpjakt, ligger det en del graving i enkelte av dem. De fleste vokter også hjemmet.

Den første stabijen kom til Norge fra Sverige i august 1998 og de fleste har blitt import derfra, men vi har også syv som har blitt importert fra Danmark, en fra Finland og syv fra Nederland. Norges første kull ble født  23. mars 2005 hos Kennel Næssgården v/Britt og Lars Pinderud i Oslo

Norsk Stabijhoun Klubb

Norsk Stabijhoun Klubb ble stiftet 11. oktober 2007, og det ble opprettet et interimstyre frem til årsmøtet på Gol lørdag 26. april 2008. Der ble klubbens lover og retningslinjer for avl vedtatt i tillegg til at et styre ble valgt. NKK behandlet vår søknad om å bli samarbeidende raseklubb på Hovedstyrets møte 12. august 2008 der de vedtok å innvilge søknaden.

Pr. september 2015 har vi (ikke NKK) registrert ca. 170 levende hunder spredd rundt i nesten hele landet fra Egersund i sør til Tromsø i nord. Flesteparten befinner seg rundt omkring på østlandet. Vi setter pris på om dere sender oss info om hunder som dør, og av hvilken grunn. Dette kan gjøres til leder.

Det er viktig å røntgenfotografere hundene på hofter og albuer, dette gjøres når hunden er mellom 1 og 2 år, alt etter hva man avtaler med oppdretter. For både oppdrettere, eiere og klubben er det interessant å vite hvilken HD og AD status hunden har. Oppdrettere vil gjerne se resultatet av kombinasjonen de har gjort, for eieren er det greit å vite med tanke på hva man kan bruke hunden til, og hvilke hensyn man bør ta. For klubben er det interessant å se om dette er et stort eller lite problem på rasen.

Vi oppfordrer alle som importerer hunder fra utlandet om at de omregistrerer hos Norsk Kennel Klub. Info om hvordan du gjør det finner du på NKKs sider Omregistrering fra utlandet. Når en hund blir omregistrert blir du ikke automatisk medlem av klubben. Ønsker du å bli medlem av Norsk Stabijhoun Klubb går du inn på  NKKs medlemssider. Skal du gjøre endringer på ditt medlemsskap, finner du info om det her.

Kontingentene for å være medlem av Norsk Stabijhoun Klubb er for hovedmedlem kr 350,- og for familiemedlem kr 75,-. I tillegg kommer kontingent til NKK på kr 313,-, denne er lik uavhengig av hvor mange klubber du er medlem av og gjelder kun for hovedmedlemmer.

Import

Skal du importere hund til Norge må du sjekke hvilke regler som gjelder, info finner du hos Mattilsynet. Det kan være lurt å gjøre dette i god tid. Skal du importere hund til Norge via Sverige, må du sjekke hvilke regler som gjelder der. Her er link til Jordbruksverket

Sertifiserte medlemmer

I klubben vår har vi en autorisert dommer for ettersøk, dvs blod- og fersksporprøver; Helga-Mari Tessem fra Førde i Hordaland. I februar 2010 fikk vi også en autorisert dommer for lydighet; Trond-Morten Teigen fra Stathelle.

Helga-Mari Tessem er plukket ut som medlem av NKKs KG for Blodspor- og fersksporprøver 2011-2012 etter anmodning fra vår klubb.